maanantai 21. kesäkuuta 2010

Synttärikakku

Minun on tehnyt mieli kesäistä kakkua jo parin viikon ajan ja vihdoin kakun leipomiselle löytyi hyvä syy. Inspiroiduin kauden herkuista mansikoista ja raparperista - niinpä kyseessä on suklainen mansikka-raparperikakku.

Kakku toteutettiin mökillä, mistä ei löytynytkään sähköistä vatkainta, joten valmistus oli hieman työläämpää kuin normaalisti.. Mitään ohjettakaan minulla ei ollut, joten tein kakun fiiliksen mukaan - ja hienostihan se onnistui, vaikken mikään varsinainen jauhopeukalo olekaan.

Laitoin täytteeseen 3 liivatelehteä, mutta ensi kerralla laittaisin ehkä 4 kpl. Tämä jakaa hieman mielipiteitä - mieheni mielestä täyte oli juuri sopivan pehmeä (ja pysyi kyllä ihan hyvin koossa), mutta itse pidän ehkä enemmän tiiviistä, hyytelömäisemmistä täytteistä.

Pohja:
- 3 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1,5 dl jauhoja (perunajauhoja tai vehnäjauhoja tai molempia mieleisessä suhteessa)
- 2 rkl kaakaojauhetta.


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan valmiiksi yhdistetty jauhoseos (jauhot+leivinjauhe+kaakaojauhe). Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja kaada taikina vuokaan. Paista 170 °C:ssa noin. 25 min. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se kahteen osaan.


Täyte:
- 6 vartta raparperia
- 250 g mansikoita
- 1/2 - 1 dl sokeria
- tilkka vettä
- 250 g mascarponea
- 2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 3-4 liivatelehteä
+ 250 g mansikoita koristeluun.


Keitä pienessä tilkassa vettä mansikoista ja pilkotuista raparpereista sokerin kanssa hilloke ja jäähdytä se. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita sekaan varovasti notkistettu mascarpone. Sulata liotetut liivatelehdet pieneen määrään uudelleen lämmitettyä (esim. mikrossa) hilloketta ja sekoita hilloke-liivateseos loppuun hillokkeeseen. Sekoita joukkoon myös vaniljakastike-mascarponevaahto.


Kelmuta irtopohjavuoan reunat, jotta täyte ei tarttuisi niihin. Laita kakkupohjan toinen puoli irtopohjavuokaan. Kaada pohjan päälle täyte. Laita täytteen päälle kakkupohjan toinen puoli. Jäähdytä/ hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. 

Halutessasi voit kokoamisvaiheessa kostuttaa kakkupohjat esim. Spritella, kuten minä tein. Kakusta tuli kuitenkin todella kostea, joten se ei liene tarpeellista.


Koristele mansikoilla ja irroita vuoka sekä kelmut ennen tarjoilua.

1 kommentti:

Donna kirjoitti...

Onpa herkullisen näköinen kakku eikä varmaan petä lupaustaan! Mansikka ja rapaprperi ovat hyvä pari. Nam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...