torstai 26. toukokuuta 2011

Illallinen Café Adassa

Rankan viikon päätteeksi viime perjantaina ajattelimme pistäytyä illallisella Knipanilla. Muistelen vieläkin kaiholla heidän viime kesän listalla ollutta kevyesti savustettua lohiannosta ja toivoin saavani jonkun vastaavanlaisen annoksen illalliseksi. Roikuimme kuitenkin ovenrivassa kiinni aivan turhaan, paikka oli kiinni.

Onneksi Tammisaaresta löytyy muitakin vaihtoehtoja. Suuntasimme siis Café Adaan. Aurinkoisesta säästä ja perjantai-illasta huolimatta sielläkin oli aika hiljaista. Menu on lyhyt, mutta houkutteleva. Mikä tahansa annoksista olisi varmasti herkullinen.


Päädyimme molemmat kuitenkin paistettuun siikaan. Lisukkeena oli kukkakaali-perunakakun lisäksi parsaa, porkkanaa sekä fenkolimuhennosta. Ruoka oli taivaallisen hyvää! Suosittelen ravintolaa ehdottomasti ruoan puolesta. Tarjoilukin oli ihan ok, mutta hieman ihmetytti, että tarjoilija toi pöytään vesikarahvin, mutta ei kaatanut vettä laseihin. Ei se silti pilannut kokemusta.

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Blogitapaaminen, osa 1

Eilisilta hujahti mukavassa seurassa ja herkullisten ruokien sekä viinien ääressä Rantapallon järjestämässä tilaisuudessa ravintola G18:ssa.

Aluksi maistelimme viinejä ja muita juomia eri mantereilta. Illan teemana nimittäin oli juomamatka maailman ympäri. Näistä kuitenkin lisää toisessa postauksessta. Tässä vaiheessa nälkää pitivät kuvassakin näkyvät maukkaat cocktail-palat, joissa päällä oli mm. karitsan paahtopaistia ja punasipulia.

Viinitastingin päätteeksi nautimme vielä erittäin maittavan illallisen. Eteemme kannettiin Limousine-härän tartarpihvit ja ranskalaisia perunoita. Kuvassa näkyvät pihvin päällä olevat friteeratut jutut ovat sipulia ja ranskalaiset tuotiin erillisissä kulhoissa.

Annos oli todella hyvä ja liha erinomaista, kuulemma jopa kotimaista. Vaikka annosta kuvattiinkin grillatuksi, odotin saavani hieman raaempaa lihaa eteeni, sillä miellän tartar-pihvin perinteisesti raa'aksi tai korkeintaan pannulla pikaisesti käyneeksi. Tämä pihvi oli punaista kuitenkin ainoastaan aivan pihvin keskeltä, mutta siitä huolimatta maistui erinomaisesti. Kuitenkin, kun kyse on korkealaatuisesta lihasta, sen voisi aivan hyvin uskaltaa jättää enemmänkin raa'aksi. Plussaa myös siitä, että lisukkeet olivat perinteisestä keltuaisesta, kapriksista ja sipulihakkeluksesta poikkeavia. Kuvaavampi nimi annokselle olisi ehkä steak haché et frites, joka on yksi ranskalaisten lempiannoksista ravintoloissa ja joka koostuu hyvinkin usein juuri kuvassa näkyvistä komponenteista.

Jälkiruoaksi saimme suklaamoussea ja vadelmasorbettia. Ne ovat mielestäni yhdistelmä, jossa ei vaan voi mennä pieleen. Usein ulkomailla jäätelökojuista palloja ostaessani päädynkin yhdistämään (tummaa) suklaajäätelöä ja vadelmasorbettia. Mieheni sanookin minun olevan ennalta-arvattava tilatessani ruokaa, mutta miksi vaihtaa jotain toimivaksi todettua makuyhdistelmää?

Kaiken kaikkiaan ilta oli onnistunut ja erityisen mukavaksi siitä tekivät kanssablogaajat seuraavista osoitteista: Sillä sipuli (Merituuli), Unelias kokki ja Avec Sofié.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Raparperipiirakka

Viikonloppu vietettiin taas aurinkoisissa merkeissä mökillä. Sipulit olivat kasvimaalla itäneet, samoin persilja. Ja mikä parasta, raparperisatoa pystyi jo keräämään.

Herkullisinta, mitä raparperista voi valmistaa, on mielestäni perinteinen raparperirahkapiirakka. Ensimmäisistä varsista syntyi siis sellainen.

Raparperipiirakan pohja:

- n. 100 g voita
- n. 2,5 dl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 1 dl kaurahiutaleita
- 1/2 purkkia kermaviiliä
- mieleinen määrä sokeria (itse laitoin noin 4 rkl)
- 1 rkl kardemummaa.

Pehmitä voita mikrossa hetki ja sekoita siihen jauhot, leivinjauhe, kaurahiutaleet, kermaviili sekä mausteet. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää hieman jauhoja tai kaurahiutaleita. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Lämmitä uuni 200 °C:een.

Täyte:

- 1/2 purkkia kermaviiliä
- purkki maitorahkaa
- 1 kananmuna
- sokeria
(- sitruunamehua)
- 2-3 vartta raparperia pilkottuna.

Sekoita kermaviili, maitorahka, kananmuna sekä sokeri yhteen. Käytä sokeria makusi mukaisesti. Itse laitoin täytteeseen suunnilleen 2 rkl sekä lisäsin muutaman tipan sitruunamehua. Kaada täyte pohjan päälle ja asettele raparperipalat lopuksi pinnalle. Ripottele halutessasi vielä pikkuisen sokeria raparperin päälle. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Leikkaa piirakasta paloja vasta, kun se on hieman jäähtynyt.


Koska raparperisatoa tulee meillä aika reilusti, keittiössämme on kiehunut maanantaina myös vaniljainen raparperikiisseli sekä raparperi-inkiväärihilloa. Kiisseli valmistui hieman aiemmasta poiketen, sillä vaniljasokerin sijasta keitin raparperien seassa puolitettua vaniljatankoa ennen suurustamista. Se toi todella pehmeän ja miellyttävän vaniljaisen aromin kiisseliin. Kiisselin kruunasi pallo vaniljajäätelöä, nam!

perjantai 20. toukokuuta 2011

Grillileivät


Odotellessaan paluulentoa työmatkaltaan smörrebrödien maasta, mieheni laittoi tekstiviestillä illallistoiveen: paistileipiä. Vaikka olisin voinut taipua enemmän tanskalaistyyppiseen kylmään leipään, mieleni teki kuitenkin enemmän jotain lämmintä ja paljon vihanneksia sisältävää.

Niinpä grillissä paistui kahta erilaista versiota grillileivistä. "Vegeversiossa" oli päällä grillattua tomaattia, paprikaa, munakoisoa ja halloumia. Paistileivässä taas oli grillattua tomaattia ja paistia. Tavoistaan poiketen työmatkalainen piti enemmän vegeversiosta. Se olikin todella hyvää!

Grillileivät (kahdelle):
- n. 500 g naudanpaistia (itse käytin pyöröpaistia)
- 2 terttutomaattia
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1/2 munakoiso
- 1/2 paprika (kaikki värit käyvät)
- 1/2 nippu parsaa lisukkeeksi
- 1/2 paketti halloumia
- maalaisleipää
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
- tuoretta basilikaa.

Aloita paistin grillaamisella, sillä siinä menee eniten aikaa. Kun paisti on valmis, sen on hyvä vetäytyä muiden ainesten ollessa grillissä.

Puolita tomaatit, pilko munakoiso viipaleiksi ja paprika lohkoiksi. Grillaa niitä niin kauan, että ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Laita samaan aikaan myös parsat grilliin. Kun vihannekset alkavat olla valmiita, grillaa vielä lopuksi viipaloitu halloumi ja maalaisleipäviipaleet.

Pirskottele kuumille leipäviipaleille ja vihanneksille oliiviöljyä. Hiero lappeellaan olleella veitsellä murskatuilla ja kuorituilla valkosipulinkynsillä leipäviipaletta, mutta älä jätä valkosipulin paloja leivälle. Muserra puolikas grillattu tomaatti leipäviipaleelle, mutta heitä tomaatin kuori pois. Tämän jälkeen asettele vihannekset ja halloumi/ paistiviipaleet leivälle, mausta suolalla ja pippurilla sekä koristele silputulla basilikalla. Tarjoile heti kuumana!

torstai 19. toukokuuta 2011

Lindströmin piffit, peruna-purjososetta ja paistettua sipulia


Lindströmin pihvit ovat herkkua, mutta tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun valmistin niitä itse. Välttelen nimittäin edelleenkin reseptejä, jotka vaativat punajuurten käsittelyä, sillä en pidä punaiseksi värjääntyneistä sormenpäistä ja kynnenalusista.

Mitään reseptiä en käyttänyt, joten perinteisiksi näitä ei varmaankaan voi kutsua. Ainoat ehdottomat raaka-aineet jauhelihan lisäksi mielestäni olivat punajuuri ja kaprikset. Lopputulos oli siitä huolimatta niin onnistunut, että näitä tulee varmasti tehtyä toistekin.

Lindströmin pihvit:

- 500 g paistijauhelihaa
- 2-3 etikkapunajuurta
- 1/2 purkkia pieniä kapriksia vielä pienemmäksi pilkottuna
- pippuria
- reilu nokare voita.

Raasta punajuuret jauhelihan sekaan ja lisää kaprikset. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Itse en lisännyt suolaa ollenkaan, sillä kapriksissa on jo sitä jonkin verran. Muotoile pihvitaikinasta 5-6 kpl pihvejä ja paista ne kypsiksi voissa pannulla.

Punasipuliviipaleet paistoin pehmeiksi ja makeiksi voissa (miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia) jo ennen pihvien paistoa. Sen voi tehdä vaikka sillä aikaa, kun perunat kiehuvat. Pihvit voi paistaa vasta lopuksi.

Purjo-perunasose:
- n. 1 kg perunoita
- pieni purjo
- ripaus suolaa keitinveteen
- reilu nokare voita.

Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Samassa kattilassa voit kypsentää huolellisesti pestyn ja pilkotun purjon. Kun perunat ovat kypsiä, kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta ota talteen noin muutama desilitra. Laita kattilaan perunoiden ja purjon seuraksi kunnon nokare tai siivu voita, ja survo perunansurvimella. Lisää keitinvettä sen verran, kuin sose mielestäsi tarvitsee notkistuakseen. Itse laitoin noin desilitran.

Normaaleissa perheissä tästä satsista riittäisi varmaankin neljälle hengelle, mutta meidän kahden hengen taloudessa pihvejä jäi yli vain yksi ja perunamuusia muutama kauhallinen - juuri sopivasti seuraavan päivän lounaalleni siis :)

P.S.
Vielä yhtä arvonnassa voittanutta kaivataan ilmoittautuvan ja lähettävän yhteystietonsa minulle!

maanantai 16. toukokuuta 2011

Salaatilla täytetty munakas

Täytetty munakas on helppo illallinen ja sitä tulee tehtyä etenkin silloin, kun samana päivänä ei ole tullut käytyä kaupassa. Riittää, että kaapista löytyy munia; muut ainekset voivat varioida paljonkin. Raikkainta tämä on kuitenkin, kun täytteet ovat tuoreita salaatteja ja vihanneksia. Hyvä juusto (esim. mozzarella tai feta) kruunaa annoksen.

Salaatilla täytetty munakas (kahdelle):

- 4 kananmunaa
- kuivattuja tai tuoreita yrttejä, esim. timjamia
(- loraus maitoa tai kermaa)
- suolaa ja mustapippuria
- nokare voita

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki. Jos jääkapissa sattuu olemaan avattuna maitoa tai kermaa, voit lorauttaa sitä sekaan noin muutaman ruokalusikallisen verran. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Sulata nokare voita pannulla. Lisää puolet munaseoksesta pannulle ja paista siitä miedolla lämmöllä munakas. Paista sen jälkeen tai samanaikaisesti toisella pannulla toinen munakas. Vaihtoehtoisesti voit tehdä yhden ison munakkaan, jonka vain jaat kahtia lopuksi.

Täytteet:
- salaattia
- tomaattia
- avocado
- buffalo-mozzarella
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- basilikaa
- pippuria.

Revi salaatti ja pilko muut täytteet haluamallasi tavalla joko munakkaan väliin tai päälle. Mausta lopuksi oliiviöljyllä, balsamicolla ja mustapippurilla.

P.S.
Vielä muutama arvonnan voittaja ei ole mailannut osoitettaan minulle. Muistakaa käydä tarkistamassa, suosiko onnetar juuri sinua!

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Arvonnan voittajat

Synttäriarvonta on suoritettu, mutta Bloggerin käyttökatkoksen takia julkistan voittajat vasta nyt. Voittajat (5 kpl) arvottiin arvontakoneen avulla ja tulos oli 3, 4, 1, 9, 2. Onnetar suosi siis seuraavia kommentin jättäneitä:

Anni (409)

NoobaX

Ekku

Heta

Heidi.

Voittajat, lähetättehän maililla osoitteenne minulle, niin laitan Arla Ingman -lahjakortit heti maanantaina teille postiin! Mailiosoitteeni löytyy oikeasta sivupalkista. Kiitokset kaikille osallistuneille!

P.S.
Kuva vinkkaa vähän, mitä mökillä on puuhasteltu viime viikonloppuina.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Marinoitu lampaanpaisti

Pääsiäisateriallemme valmistui paisti erittäin perinteisestä kauden raaka-aineesta eli lampaasta. (Mistäköhän muuten johtuu, että lammasta ja karitsaa syödään erityisesti juuri Pääsiäisenä?) Inspiraatiota paistin valmistukseen löysin Pääsiäisen alla ilmestyneen Annan reseptistä, jota kuitenkin muokkasin omiin mieltymyksiini sopivaksi.

Yrttimarinoitu lampaanpaisti:

- luuton lampaanpaisti (n. 1,2 kg)
- 1-2 dl punaviiniä
- tuoretta timjamia
- suolaa & mustapippuria
- valkosipulia.

Laita lampaanpaisti sekä marinadin ainekset esim. muovipussiin ja kylmään noin vuorokaudeksi. Voit tehdä lihaan veitsellä pieniä viiltoja, joihin työnnät valkosipulinkynnet tai vain antaa niiden olla pussissa irrallaan.

Ennen kypsennystä, ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön lämpenemään. Laita paisti uunivuokaan marinadeineen. Kypsennä paistia ensin 220 °C:ssa 10 minuuttia ja laske sitten uunin lämpöä 150 asteeseen. Anna paistin paistua noin tunnin. Huomaa, että kypsennysaikaan vaikuttaa merkittävästi paistin koko. Jos paistin onnistuminen on erittäin tärkeää, eli teille on tulossa vaikka illallisvieraita, kannattaa käyttää paistomittaria. Paistin saavuttaessa 62-65 asteen lämpötilan, ota paisti pois uunista, laita se folioon ja anna vetäytyä rauhassa. Tällöin liha on sisältä vielä väriltään rosé.

Sillä aikaa, kun paisti vetäytyy folion suojissa, voit valmistaa lisukkeen. Nosta uunin lämpötila 200 °C:een. Pilko perunoita lohkoiksi uunivuokaan. Sekaan voi laittaa myös salottisipulia, valkosipulia ja halkaistuja tomaatteja. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta tuoreella timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kypsyä uunissa noin 30 minuuttia. Kannattaa kokeilla veitsellä, milloin perunat ovat kypsiä.


Paisti on hyvää myös kylmänä. Kuvassa paisti seuraavana päivänä eli ensimmäisenä pääsiäispäivänä, jolloin nautimme ensimmäistä kertaa aterian ulkona tänä kesänä.

P.S.
Muistathan käydä osallistumassa vielä synttäriarvontaan. Vastausaikaa on torstai-iltaan saakka.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Synttäriarvonta!!!



Blogini saavuttaa tässä kuussa jo huiman kolmen vuoden iän, joten vihdoinkin on aika pistää arvonta pystyyn. Arvonnan palkinnot sponssaa Arla Ingman, joka luovutti minulle 5 tuotelahjakorttia lukijoilleni arvottavaksi. Kukin lahjakortti on 10 euron arvoinen ja niillä voi ostaa mitä tahansa Arla Ingmanin tuotteita.

Osallistuin itse kahdella reseptillä (mansikka-fetatapas ja fetatäytteiset lihapullat) Arla Apetina -kilpailuun, jossa palkintona on tapas-ilta voittajablogistille sekä hänen lukijoilleen kesäkuussa. Vaikka itse sanonkin, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ainakin tuota mansikkaista reseptiä -  se oli mielestäni todella onnistunut. Jos sinulla on loistavia tapasreseptejä fetasta, käy ilmoittamassa ne kilpailuun Kotikokki-sivustolla ensi viikon aikana.

Arvonnan säännöt:
Kommentoi tähän postaukseen nimimerkillä, josta olet tunnistettavissa. Sinun ei siis tarvitse olla rekisteröitynyt bloggaaja, mutta anonyymejä kommentteja en ota arvontaan mukaan. Osallistumisaikaa on torstaihin 12.5. klo 24.00 saakka, jonka jälkeen arvon kaikkien vastanneiden kesken 5 Arla Ingman -lahjakorttia. Ilmoitan voittajien nimimerkit perjantaina 13.5. Pyydän voittajia lähettämään yhteystietonsa sähköpostiini, jotta voin lähettää lahjakortit heille. 

Aurinkoista äitienpäiväviikonloppua kaikille ja onnea arvontaan!

P.S.
Kuvassa näkyy raparperin tilanne toisena pääsiäispäivänä mökillä, joten nyt tänä viikonloppuna kasvua on oletettavasti tapahtunut huimasti lisää.

Marinoituja mansikoita ja fetaa

Tämä tapas-ohje yhdistää makean, happaman ja suolaisen. Se sopii erityisen hyvin vaikkapa kuohuviinin kanssa aperitiivinä.

Mansikka-fetatapas (kahdelle):
- mansikoita (6 isoa)
- vadelmaviinietikkaa (n. 1 rkl)
- Apetina fetaa (n. 50 g)
- basilikan lehtiä
- mustapippuria.

Pilko mansikat neljään osaan ja laita ne kulhoon. Lorauta päälle vadelmaviinietikkaa ja murenna joukkoon feta. Leikkaa basilikan lehdet pieneksi silpuksi ja sekoita ne mukaan kulhossa. Mausta lopuksi mustapippurilla. Anna mansikoiden ja fetan marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ja tarjoa pirteän kuohuvan kanssa aurinkoisella terassilla.

Tapas-sana on saanut alkunsa verbistä tapar (peittää), sillä aikoinaan baareissa viinilasin päälle tuli laittaa jotain, jotta kärpäset ja muut ötökät eivät lentäisi lasiin. Silti, ainakin nykyään tapaksia tarjotaan myös pienistä kulhoista, joita ei ole tarkoitus laittaa lasin päälle. Kulhoista tarjottavia tapaksia ovat mm. marinoidut oliivit ja herkkusienet.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Grillisalaatti

Kun parvekkeellakin tarkenee jo paremmin grillailemaan, grilliruoat ovat taas päässeet kiinteäksi osaksi arkiruokailua. Tällä kertaa grilliin pääsi broilerin rintafileitä, paprikalohkoja, herkkusieniä sekä parsaa. Näistä koostui ruokaisa lämmin salaatti.

Grillisalaatti:
- salaatteja, esim. jääsalaattia ja rucolaa
- kurkkua
- paprika
- herkkusieniä
- nippu parsaa
- broilerin rintafileitä
- fetaa
- oliiviöljyä ja balsamicoa
- mustapippuria
- tuoreita yrttejä, esim. timjamia tai basilikaa.

Marinadi broilerille:
- reilu ruokalusikallinen hunajaa
- noin ruokalusikallinen ketsuppia
- kaksi ruokalusikallista thai sweet chili -kastiketta
- muutama tippa tabascoa
- soijaa maun mukaan
- valkosipulia murskattuna.

Valmista ensin marinadi broilerille sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Laita rintafileet marinadiin ja anna marinoitua mahdollisimman pitkään (tuntikin näytti riittävän). Tee salaattipohja sekoittamalla salaatit ja kurkkupalat yhteen sekä murenna salaatin sekaan fetaa. Sekoita joukkoon oliiviöljyä ja balsamicoa maun mukaan sekä mausta tuoreilla yrteillä. Grillaa ensin paprikat ja herkkusienet paloiteltuina. Kun ne ovat valmiita, lisää ne heti kuumina salaattipohjan sekaan. Näin ne imevät itseensä makua öljystä, balsamicosta ja yrteistä. Rouhi vielä mukaan hieman mustapippuria. Grillaa viimeiseksi broilerin rintafileet ja parsat. Asettele ne lopuksi salaatin päälle ja tarjoa heti.

tiistai 3. toukokuuta 2011

Fetatäytteiset lihapullat


Lihapullat on perinteinen arkiruoka, mutta taipuu myös juhlavampaan asuun esim. lakkiaisjuhlien seisovaan pöytään tai ystävien kesken vietettävään tapas-iltaan. Arla Ingman lähestyi minua ja toivoi tapas-reseptejä Apetina-tuotteita hyödyntäen. Seuraavaa reseptiä voi hyödyntää juhlien lisäksi arki-iltana, kun mieli tekee välimerellisempää lihapullaillallista.

Fetatäytteiset lihapullat:
- muutama kevätsipuli varsineen
- 500 g nauta-sikajauhelihaa
- soijakastiketta
- kuivattuja yrttejä, esim. timjamia, rosmariinia ja/tai provencen yrttejä
- mustapippuria
- Arla Apetina kreikkalaista fetaa
- voita ja/tai öljyä paistamiseen.

Sekoita pieneksi pilkottu sipuli, jauheliha sekä mausteet lihapullataikinaksi. Pyörittele lihapullat ja paina sormella niiden sisään pieni pala fetaa. Paista lihapullat voi-oliiviöljyseoksessa kypsiksi. Vaihtoehtoisesti fetan voi murentaa jo alkuvaiheessa taikinan sekaan - tällöin ei kuitenkaan synny yllätysmomenttia lihapullia syödessä.

Lihapullien lisukkeeksi valmistin perunamuusin, jonka sekaan murensin fetaa. Se toi mukavan suolaisen lisämaun ja välimerellisen vivahteen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...