sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Paras risottokokemus



Söin tähänastisen elämäni herkullisinta risottoa viikko sitten lauantaina Oslossa Trattoria Popolaressa. Kuulostaa ehkä hullulta sijainnilta, mutta toista sijaa top risotot -listassani pitää sentään Italiassa nautittu risotto.
 
Tämä risotto koostui yksinkertaisesti pancettasta, säästelemättä raastetusta parmesanista ja voista. Annokseni herätti myös kateutta seuralaisissa. Terkkuja ja kiitokset hostauksesta sinne!


lauantai 22. lokakuuta 2011

Minne menimme: Quo Vadis, London


Kesäreissullamme Lontoossa emme syöneet ainoastaan Michelin-tähdillä palkituissa ravintoloissa. Toisenkin illan ravintolan olin kuitenkin etsinyt ja varannut etukäteen Googlea apuna käyttäen. Rajaavana tekijänä oli myös alue; halusimme illallispaikan kävelymatkan päässä hotellista.

Päädyimme monella eri taholla kehuttuun Quo Vadikseen. Paikan yläkerrassa toimii myös yksityisklubi, mutta alakerran ravintolaan on myös rahvailla pääsy. Ravintola kertoo tarjoavansa perinteistä brittiruokaa, mutta ainakaan alkupalaani en kuvaisi sellaiseksi.


Alkuun nautin artisokkaa vinaigrette-kastikkeen kanssa. Kastike oli enemmänkin majoneesityylinen, kuin pelkkä öljy-etikka. Yksinkertaista, mutta oikein hyvää.



Pääruoaksi Fish and Chips. Kala oli todella hyvää, mutta muuten annoksessa ei ollut mitään erityistä. Remoulade-kastike (henk.koht. inhokkini) ei ollut hyvää edes tämän tason raflassa.



Lopuksi pientä makeaa kahvin kanssa.

Vaikka ravintola tarjosikin "vain" perinteistä englantilaista ruokaa, eikä sillä ollut tähtiäkään, se oli huomattavasti Arbutusta jäykempi ilmapiiriltään. Muut(kin) seurueet olivat pukeutuneet erittäin siististi ja tarjoilijat kumartelivat melkein koomisuuteen asti. Ihan miellyttävä kokemus, mutta en kuitenkaan hakeutuisi samaan paikkaan uudestaan. Plussaa ehdottomasti siitä, että alkushampanja ja viinit osuivat todella nappiin.

torstai 20. lokakuuta 2011

Puhtia päivään

Aamiaiset, brunssit ja siinä ohessa myslit ovat tulleet viime vuosina trendikkäiksi. Ja hyvä niin! Ainakin itselleni, pahimmanlaatuiselle aamutorkkujalle, herääminen ja sängystä nouseminen on helpompaa, kun tiedossa on hyvänmakuinen ja terveellinen aamupala. Siispä olen ryhtynyt valmistamaan itse oman myslini.

Inspiraatiota tähän olen löytänyt erityisesti Kempparista, mutta ajan myötä oma reseptini on muotoutunut hieman erilaiseksi. Parasta myslin tekemisessä on, että sitä voi varioida melko vapaasti sen mukaan, mistä itse tykkää ja mitä kaapista sattuu jo valmiiksi löytymään. Mysliin voi käyttää esimerkiksi erilaisia hiutaleita, leseitä, siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja kuivattuja marjoja. Tällä viikolla valmistamani mysli oli seuraavanlaista.

Aamumysli:

- n. 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- n. 1 dl kotimaista hunajaa
- 10 dl kaurahiutaleita
- 1, 5 dl seesaminsiemeniä
- 1,5 dl auringonkukansiemeniä
- 1,5 dl kurpitsansiemeniä
- 1,5 dl hampunsiemeniä
- 1 dl rusinoita.

Laita uuni lämpiämään 200 °C:seen. Lämmitä liedellä isossa kattilassa öljy ja hunaja. Vähäinen lämmittäminen riittää, sillä tarkoituksena on vain saada hunaja juoksevaksi ja sekoittumaan hyvin öljyyn. Sekoita öljy-hunajaseokseen hiutaleet ja siemenet ja sekoita hyvin.

Uunissa paahtunut mysli


Kaada mysliseos pellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi levyksi. Paista uunissa 7 minuuttia tai kunnes mysli on hieman paahtunut. Ota pelti ulos uunista ja sekoita myslimassa. Laita takaisin uuniin n. 5 minuutiksi. Ota vielä kerran ulos ja sekoita. Laita mysli vielä viimeisen kerran uuniin n. 5 minuutiksi, jotta se paahtuu kauttaaltaan ja tulee rapeaksi. Anna jäähtyä ja lisää rusinat tai muut kuivatut hedelmät/marjat. Purkita.

Rusinat sekoitettuna myslipohjaan
Tätähän voi nauttia vaikka minkä kanssa, mutta itse yleensä syön maustamattoman luomu-soijajogurtin tai vaniljanmakuisen Yosan kanssa. Toimii!

tiistai 11. lokakuuta 2011

Spise med Price

 
Tämänhetkinen suosikkini kokkiohjelmista on FST:llä pyörivä Mat med bröderna Price. James ja Adam heittäytyvät joka jaksossa eri teemaan ja tekevät kokkauksesta inspiroivaa viihdettä. He tekevät ruokaa juuri sellaisella tyylillä, mistä pidän; sopivan rennosti, mutta intohimoisesti.

Sarjan kotisivuilla voi katsoa uusimpia jaksoja, jos taitaa tanskaa. Tai teksitettynä FST:ltä torstaisin.

maanantai 10. lokakuuta 2011

Two fat ladies


Two fat ladies
Elämme ehkä kokkiohjelmien kulta-aikaa, mutta osattiin niitä aiemminkin tehdä - ehkä jopa parempia.

Lihavat leidit on ehdoton suosikkini. Robustia ruoanlaittoa ja huumoria. Täytyy varmaan harkita dvd-boksien hankintaa syysiltojen piristykseksi.


Ei liene epäselvää, mistä olen oppinut voin, kerman ja pekonin yltäkylläisen käytön ruoanlaitossa...

perjantai 7. lokakuuta 2011

Dijonilla kuorrutettu porsaankyljys ja punajuuripaistos


Ostan harvoin porsasta ja silloin kun ostan, se on sisäfilettä marinoitavaksi uuniin/grilliin, kasleria lihapadan mehevöittämiseksi tai porsaankyljyksiä pannulla paistettavaksi. Tällä kertaa päädyin kyljyksiin punajuuripaistoksen kanssa.

Punajuuripaistos (kahdelle):

- 6-8 pientä punajuurta
- oliiviöljyä
- pippuria
- 1 rkl hunajaa
- rosmariinia tai timjamia
- sinihomejuustoa.

Kuori punajuuret ja lohko ne. Laita lohkot uunivuokaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta pippurilla ja yrteillä. Valele hunajaa päälle. Lopuksi murenna sinihomejuustoa päälle. Kypsennä uunissa 175 °C:ssa, kunnes punajuuret ovat pehmeitä (muistaakseni tähän meni n. 45 min, riippuu tietenkin lohkojen koosta).

Dijonilla kuorrutetut porsaankyljykset

Ota kyljykset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista ne pannulla ja käännettyäsi puolen, voitele pintaan reilu kerros dijonia ja anna kyljyksen vielä kypsyä pannulla kannen tai folion alla. Rouhi lopuksi pippuria päälle.

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Viimeinen ateria


Postauksen aihe ei ole niin dramaattinen kuin otsikosta voisi ymmärtää. Huokaisin vain tätä ateriaa syödessä, että voisin olla tyytyväinen, jos se olisi viimeinen makuelämykseni.

Paistettu lohimedaljonki, omasta maasta nostettuja perunoita ja itse poimituista tateista kuohukermaan tehtyä kastiketta. Simppeliä, mutta voisiko parempaa olla?

Mikä olisi sinun viimeinen ateriasi?

maanantai 3. lokakuuta 2011

Sienimunakas


Sienet sopivat munakkaaseen loistavasti ja ruokaisan munakkaasta saa, kun siihen lisää espanjalaistyyppisesti edellispäivältä jääneitä keitettyjä perunoita.

Sienimunakas:

- 1 l suppilovahveroita
- nokare voita
- 2-3 keitettyä perunaa viipaloituna
- 3 munaa
(- loraus maitoa/kermaa/kauramaitoa tms.)
- sinihomejuustoa
- suolaa & pippuria
- tuoretta timjamia.

Paista sienet voissa ja siirrä sivuun odottamaan. Paista perunaviipaleita hetki molemmin puolin ja kaada päälle kevyesti vatkatut munat, joihin on lisätty loraus maitoa tai kermaa. Anna hyytyä pannussa pienellä lämmöllä ja lisää paistamisen loppuvaiheessa sienet ja juusto. Kun munakas on hyytynyt ja juusto sulanut, mausta vielä suolalla ja pippurilla sekä yrteillä. Tarjoa esim. salaatin kanssa.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Täyteläinen omenahillo

Alkutilanne
Törmäsin pieneksi hitiksi nousseen toffeeomenahillon reseptiin täällä, mistä päädyin tänne. Loistojuttu, sillä ihan perusomenasoseeseen olen jo kyllästynyt, mutta omenoita riittää vielä kilokaupalla käytettäväksi. Siispä ryhdyin hillon keittoon.

Perinteiseen tapaani en kuitenkaan noudattanut ohjetta, vaan sovelsin reseptiä sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Se saattoi vaikuttaa lopputulokseen, sillä ainakaan lämpimänä hilloa maistaessa en huomannut toffeemaisuutta. Kylmänä kylläkin oli havaittavissa miellyttävä toffeemainen vivahde. Mielestäni tämä oli kuitenkin parasta omppuhilloa, mitä olen syönyt. Melko pienestä sokerimäärästä huolimatta lopputulos oli aika makea.

Täyteläinen omenahillo:

- 5 l kattilallinen kuorittuja ja pilkottuja omenoita siemenkodat poistettuna
- 2,5 dl vettä
- 1 dl fariinisokeria.

Keitä omenapalat vesitilkassa pehmeiksi. Soseuta ja sekoita sokeri joukkoon. Laita sose uuninkestävässä kattilassa uuniin 225 °C:een pariksi tunniksi. Sekoita muutaman kerran tänä aikana. Purkita huolella pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Nauti kansien plopahtelusta hillon jäähtyessä purkeissa :)

Lopputulos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...