tiistai 30. lokakuuta 2012

Ruokakaupassa Etelä-Afrikassa (osa I): Food Lover's Market


Monissa blogeissa onkin jo käyty ruokakaupassa ulkomailla. Ruokakauppakuvauksia on ollut erittäin mielenkiintoista lukea, sillä usein uusissa maissa vieraillessani to do -listalla onkin juuri ruokakaupassa käyminen. Mielestäni siten pääsee tutustumaan paikalliseen arkeen hieman pintaa syvemmälle.

Etelä-Afrikkalaisia ruokakauppoja kuvatessani, en voi olla kirjoittamatta useammasta kauppaketjusta. Ne nimittän eroavat huomattavasti toisistaan mm. esillepanossa, tuotevalikoimassa, laadussa ja hinnassa, ja ne onkin selvästi kohdistettu eri kuluttajasegmenteille.

Ensimmäiseksi haluan esitellä lempikauppani, Food Lover's Marketin, joka kuitenkaan ei kuulu arkeeni. Käyn siellä vain kerran tai pari kuussa, sillä ajomatkaa kertyy 40 minuuttia (mikä ei sinänsä ole matka eikä mikään täällä). Kyseisestä kaupasta, siis ketjun lippulaivamyymälästä Nicolway Bryanston -kauppakeskuksessa voi löytää oikeastaan mitä tahansa.

Vihannes- ja hedelmäosasto on valtava ja laadukas. Etelä-Afrikassa tyypillisesti sesongit vaikuttavat voimakkaasti siihen, mitä tarjolla on. Suurin osa tuotteista on kotimaisia ja vain yksittäisiä tuotteita tuodaan ulkomailta (ne ovatkin sitten verotuksen takia hinnoissaan!). Ilmastosta johtuen valikoima vaikuttaisi silti olevan laaja ympäri vuoden. Tällä hetkellä hedelmistä sesongissa ovat mm. persikat, nektariinit, mansikat ja melonit; vihanneksista parsa.

Kala- ja lihaosastot ovat esillepanoltaan näyttävät sekä valikoimaltaan laajat ja laadukkaat (niistä ei valitettavasti kuvamateriaalia). Yllättäen hinnat ovat FLM:ssa melko edullisia, vaikka muuten miellänkin sen premium-tason paikaksi.

 
Kala- ja lihatiskien jälkeen päästäänkiin lempiosastolleni eli oliiviöljyhanoille.  Öljyjä on kahdeksaa erilaista, muistaakseni 6 paikallisia ja loput kaksi Italiasta. Kaikkia saa maistella vapaasti ennen ostopäätöstä. Voit tuoda mukana omat lasipullot tai myyjä pullottaa öljyn kaupan vihreisiin peruslasipulloihin. Öljyt ovat toinen toistaan maukkaampia, joten on aina vaikea valita, mitä ottaisin. Viimeksi lähti mukaan kolme pullollista :)


Öljyjen jälkeen onkin sitten tiedossa leipä- ja leivonnaisosasto sekä valmisruoat. Mistään ankeista lihaperunasoselaatikoista ei kuitenkaan ole kyse, vaan valmiista raikkaista ja maukkaista ateriakomponenteista, joista voi yhdistellä mieluisan take away -annoksen.


Ennen kassoja löytyy vielä hyvä valikoima juustoja, erilaisia leikkeleitä ja käsintehtyjä konvehteja. Karkkiosastolta voi myös valita pussiinsa M&M -karkkeja väreittäin.

Lisää kauppaesittelyitä tiedossa, stay tuned!

P.S. Blogin päivitystahti hiljenee hieman seuraavaksi pariksi viikoksi, sillä saamme vieraita Suomesta - ensimmäiset Jo'burgissa!

perjantai 26. lokakuuta 2012

Blogi-reality: arjen ruokapäiväkirja

Liemessä-blogin Jenni haastoi ruokabloggaajat raportoimaan yhden arkipäivän syömisistään totuudenmukaisesti ja kaunistelematta.

Tässä siis vastaukseni haasteeseen: La fille du ventin ruokapäiväkirja maanantaina 22.10.2012.

Aamiainen

Herään aina aamuisin niin myöhään kuin mahdollista, vaikka se olisikin pois aamiaiseen (hiusten laittoon ja meikkaamiseen) käytettävästä ajasta. Ehdin kuitenkin keittää meille kananmunat (5 minuutin), jotka hotkaisemme ennen kuin heitän mieheni toimistolle. Yhden auton taloudessamme sääntönä on, että jos haluan päivällä liikkua kodin ulkopuolella (mikä Johannesburgissa edellyttää autoa), on minun kuskattava mies töihin.

Palaan kotitoimistolle ennen yhdeksää ja laadin maanantain to do -listan. Lista on pitkä, joten ryhdyn heti töihin.

Välipala

Yhdentoista maissa havahdun kamalaan nälkään ja syön välipalan tai oikeastaan aamiaisen jatkeen eli banaanin ja manteleita.

Lounas


Nälkä ei oikeastaan mennyt välipalallakaan ohi, mutta työskentelen vielä niin pitkään, kunnes en enää kestä nälkääni. Kello on yli yhden. Jääkaapista löytyy onneksi edellisen päivän kanasalaatin rippeet, joten syön ne. Tehdäkseni lounaasta näennäisesti terveellisemmän, ripottelen salaatin päälle siemensekoitusta. Poikkeuksellisesti otan ruokajuomaksi lasin viikonlopulta jäänyttä Pepsi Maxia.

Lounaaseen kuluu puolisen tuntia, sillä luen samalla edellisen viikon Nytin. Nappaan myös viimeiset hedelmäkarkit kulhosta.

Välipala

Olemme sopineet mieheni kanssa menevämme illalla yhdessä kuntosalille. Jotta jaksaisin hyödyntää salikäynnin, on minun syötävä neljän maissa jotain välipalaa. En halua syödä jogurttia enkä toista banaania, joten kaivan kaapista kuivatun hedelmäpatukan (viikunaa ja aprikoosia).

Tajuan, etten ehdi enää tänään kauppaan tekemään illallisostoksia, sillä kaupat sulkevat ovensa täällä jo kuudelta. Pistän siis edellisenä päivänä paistetun, puoliksi syödyn kanan kiehumaan liemeen, jossa on sipuleita, valkosipulia, jeeraa, suolaa ja pippuria. Tarkoituksenani on tehdä kanaliemi, jota voisin hyödyntää linssikeiton pohjana.

Illallinen

Salin jälkeen tulemme nälkäisinä kotiin, mutta illallista varten on valmiina vasta kanaliemi. Pistän linssit kiehumaan ja käyn suihkussa. Suihkun jälkeen kuullotan voissa kevätsipulia ja paistan kesäkurpitsaviipaleita, jotka heitän linssien sekaan. Soseutan keittoa vähän, en kuitenkaan täysin samettiseksi, ja lisään sekaan eiliseltä jäänyttä kanaa (koipien lihan).


Kello on jo kahdeksan, kun pääsemme pöydän ääreen. Keitto maistuu oikein hyvältä, mutta näyttää ruskealta puurolta. Tämä johtuu siitä, että jouduin käyttämään sekä punaisia että ruskeita linssejä pelkkien punaisten sijasta, sillä niitä ei ollut tarpeeksi.

Iltapala

Illallisen jälkeen kaadumme sohvalle lötköttämään ja katsomme Good Wifen neljännen kauden ensimmäisen jakson. Yksi lempparisarjoistani. Napostelemme vähän karkkia telkkaria katsoessamme ja juomme kupit vihreää jasmiiniteetä.

Kello 10 olen jo niin väsynyt, että päätän mennä sänkyyn lukemaan. Havahdun, kun mieheni tulee myös nukkumaan. En tiedä mitä kello on, mutta huomaan nukahtaneeni sänkyyn valot päällä ja kirja avaamattomana kädessäni.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Muista äänestää!

Lokakuun ruokahaasteen äänestys on alkanut!

Käy antamassa äänesi mysteeriboxihaasteesta mielestäsi parhaiten suoriutuneelle Ankerias Vipusen blogissa. Äänestys on jo alkanut ja päättyy lauantaina 27.10.12.


Omaksi haastereseptikseni muotoutui seesamimarinoitu ankka ja valkoviinissä haudutettu purjo.

Kilpailen kovassa joukossa, sillä toinen toistaan herkullisemmilla ja kokeilun arvoisilla resepteillä haasteeseen osallistuivat myös Sauvajyvänen lehtikaaliveriletuilla, Sauerkraut & Tofuwurst ravistetulla parsakaalilla, Heleen's Hobbies teesavustetulla ankanrinnalla, k-kos nimensä mukaisesti parsakaali-kookoskastikkeella sekä Maijan makia tofu-suklaajuustokakulla.

Onnea kaikille äänestykseen!

P.S.
Kaikki Pohjois-Espoon alueella sopivaa ehdokasta pohtivat, tutustukaa ehdokkaaseen numero 217! Ja muistakaa käydä uurnilla sunnuntaina 28.10.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Ruokaisa maalaissalaatti


Salaatista saa ruokaisan ja täyttävän aterian laittamalla sekaan useampia robusteja raaka-aineita. Sellainen on esimerkiksi maalaissalaatti, johon tulee yleensä mm. pekonia, perunoita, vihreitä papuja ja keitetty kananmuna.

Versioita on monta, tässä yksi suosikeistani. Mausteisuutta tähän tuovat chilimaustetut perunalohkot.

Maalaissalaatti (kahdelle):

- erilaisia salaatteja
- n. 100 g keitettyjä vihreitä papuja (mieluiten tuoreita, mutta myös säilykepavut käyvät)
- muutama viipale pekonia
- 4 pientä perunaa
- oliiviöljyä
- chilihiutaleita
- mustapippuria
- suolaa
- 2 kananmunaa.

Sinappikastike:
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamicoa tai viinietikkaa
- reilu teelusikallinen dijonia
- pieni valkosipulinkynsi
- mustapippuria.

Pilko perunat lohkoiksi ja laita ne uunivuokaan. Ripottele päälle chilihiutaleita, rouhittua mustapippuria ja hyppysellinen suolaa sekä lorauta hieman oliiviöljyä. Kääntele perunalohkoja käsin tai lusikalla, jotta öljyä ja mausteita on tasaisesti perunoissa. Paistaa 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Perunoiden kypsyessä paista pekoniviipaleet rapeiksi ja keitä kananmunat kypsiksi niin, että keltuainen on juuri ja juuri kiinteää (tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty*). Keitä myös vihreät pavut kypsiksi - kuitenkin niin, että ne säilyttävät rapeutensa (tähän menee n. 4 minuuttia).

Kastiketta varten murskaa leveäteräisen veitsen avulla valkosipuli ja pilko se aivan pieneksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja mausta mustapippurilla.

Sekoita salaattiainekset ja kastike munia lukuunottamatta kulhossa. Asette salaatti lautasille ja laita halkaistu tai useampaan osaan lohkottu muna päällimmäiseksi.


* Kananmunien keittäminen Johannesburgissa onkin ollut hieman kinkkistä. Ensinnäkin munien kokoon tulee kiinnittää huomiota: skaala alkaa largesta ja päättyy jumboon. Kokoluokitukseltaan pieniä tai keskikokoisia ei siis ole myynnissä, mutta large vastaa Suomessa myytäviä pieniä.

Toiseksi munat vaativat kypsyäkseen pidemmän keittoajan kaupungin korkeudesta johtuen. Kolmen minuutin munassa (kokoa large) on täällä sekä keltuainen että valkuainen vielä aivan juoksevia. Ero johtuu siitä, että Johannesburgin ilma on ohuempaa, sillä kaupunki on 1753 metriä merenpinnan yläpuolella. Olen tullut johtopäätökseen, että 5 minuutin muna on uusi 3 minuutin muna - ainakin Johannesburgissa :D

Kuinka kauan sinä keität aamiaiskananmuniasi? Vai syötkö ne yleensä jollain muulla tavalla valmistettuna?

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kaksi eri ruokalajia yhdellä valmistuskerralla

Versio 1: kikherne-linssisalaatti mausteisilla tuoremakkaroilla
Kaikilla ei ole mahdollisuutta lounastaa valmiissa pöydässä, vaan vastuu lounaan valmistuksesta jää omille harteille. Syitä tähän voi olla monia; työpaikalla ei ole omaa ruokalaa tai ravintoloita lähellä, työkiireiden takia ei ole aikaa kuin hotkaista äkkiä jotain näppiksen äärellä jne.

Tässä niksi toteuttaa samanaikaisesti sekä illallinen että seuraavan päivän mukaan otettava (tai kotitoimistolla syötävä) lounas, niiden ollen kuitenkin eri ruokalajit: valmista ruokaisa salaattipohja, jaa se kahteen eri astiaan ja lisää niihin eri pääraaka-aineet.

Pienillä variaatioilla saat hyvin erityyppiset ruokalajit, etkä joudu syömään samaa ruokaa kyllästymiseen asti.

Salaattipohja (riittää illalliseen ja lounaaseen kahdelle):

- kaksi isoa kourallista rucolaa
- kourallinen tuoretta basilikaa
- 2,5 dl punaisia linssejä
- 1 kevätsipuli varsineen TAI 1 punasipuli
- 1 punainen paprika
- 2 chilipalkoa
- 1 prk kikherneitä
- hyppysellinen sormisuolaa
- loraus oliiviöljyä
- rouhittua mustapippuria.

Keitä linssit kypsiksi runsaassa vedessä ja valuta ne. Pilko sipuli renkaiksi, chili pieneksi (siemenineen, jos haluat tulista) ja paprika pieniksi kuutioiksi. Revi rucola ja basilika hieman pienemmäksi. Sekoita kaikki salaattipohjan ainekset.

Versio 1:
- mausteisia tuoremakkaroita

Pilko tuoremakkarat ja paista pannulla kypsiksi. Sekoita lämpimänä salaattipohjaan ja tarjoa heti. Tai jäähdytä, annostele rasioihin ja nauti kylmänä seuraavana päivänä.

Versio 2:
- purkki säilyketonnikalaa
(- pilkottuja kirsikkatomaatteja)

Sekoita tonnikala (ja tomaatit) salaattipohjaan. Syö heti tai annostele eväsrasioihin odottamaan seuraavaa päivää.  

Tärkeä huomautus: muista ottaa eväs aamulla töihin mukaan!

maanantai 15. lokakuuta 2012

Mustapapubrowniet

Sanotaan, että kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Mitkään sanat tai kuvat eivät kuitenkaan voi kertoa, kuinka hyviä nämä browniet olivat. Sinun pitää siis kokeilla niitä itse. Vaivannäkö palkitaan!

Jälleen kerran kävin inspiroitumassa Terveen hyvää -blogissa, jonka mutakakkubrowniereseptistä omani on mukailtu.

Mustapapubrowniet:

- 3 dl keitettyjä mustapapuja
- 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 0,75 dl mantelijauhetta
- hyppysellinen sormisuolaa
- 0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 dl hunajaa
- 2 rkl tummaa sokeria
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 100 g rouhittua tummaa suklaata.

Työläin prosessi näissä brownieissa on mustapapujen keittäminen. Kuivatut pavut tulee nimittäin liottaa yön yli, huuhdella ja keittää reilun tunnin ajan. Tästä vaiheesta suoriuduttuasi olet jo voiton puolella.

Soseuta keitetyt mustapavut. Sekoita niiden joukkoon kaikki loput raaka-aineet, rouhittu suklaa viimeiseksi. Voitele pieni vuoka kookosöljyllä ja "jauhota" se mantelijauheella. Paista brownieseja 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna niiden jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Kauneimmat palat saa leikattua, kun browniesit ovat jääkaappikylmiä.

perjantai 12. lokakuuta 2012

Suklaiset kikhernekeksit

Törmäsin Terveen hyvää -blogissa mielenkiintoisilta kuulostaviin kikhernekekseihin. Jauhottomat, mutta täyteläiset keksit - niitä oli aivan pakko kokeilla. Olen monesti korvannut reseptien valkoisia jauhoja kaurajauhoilla, gluteenittomilla jauhoilla yms. Mutta ensimmäistä kertaa vehnäjauhot korvaantuivat kikherneillä. Lopputulos oli hämmästyttävän hyvä.

Jopa ystäväni, joka suhtautui äärimmäisen skeptisesti kokeiluun, söi hänelle maistiaiseksi tuomani keksit muutamassa sekunnissa ja murustakaan jättämättä. Kysyi vielä reseptiä perään :) Suosittelen siis kokeilemaan; lupaan, että yllätyt positiivisesti!

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Alla sama resepti ilman vaniljasokeria.

Suklaiset kikhernekeksit:
- 1 prk kikherneitä
- 3 rkl maapähkinävoita
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 2 rkl kookoshiutaleita
- 1/4 rkl leivinjauhetta
- 50 g rouhittua tummaa suklaata
(- hyppysellinen sormisuolaa).

Soseuta kikherneet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mittaa sekaan kaikki muut ainekset paitsi suklaa. Sekoita massa huolellisesti ja lisää lopuksi rouhittu suklaa. Muotoile keksit pellille ruokalusikalla ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä ennen siirtelyä, sillä keksit ovat pehmeitä kuumana. Oikeastaan näistä ei tule kovia tai rapeita edes jäähtyessään, mutta silloin ne ovat helpommin liikuteltavia.
Ryhmäkuva

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Lokakuun ruokahaaste: seesamiankkaa ja haudutettua purjoa

Ankerias Vipunen hostaa tämän kuun ruokahaastetta, jonka teemana on mysteeriboxi. Haasteeseen osallistuvat reseptit saavat sisältää vain boxissa olevia aineita sekä kaikkia kuivakaapista löytyviä tuotteita. Alla listaus boxin sisällöstä, käyttämäni ainekset boldattuna:

ankanrintaa
tofua
ahven-/siikafileitä
naudanverta
pekonia
lehti- ja parsakaalia
eri värisiä chilejä
suppilovahveroita
kirsikkatomaatteja
purjo
valkosipulia
appelsiini
kotimaisia omenoita
tölkki kookoskermaa
levy tummaa suklaata
kananmunia
voita
seesamiöljyä
parmesaania
kasvis- tai jotain lihalientä
kuivaa valkoviiniä.

Lisäksi kuivakaapista käytettiin hunajaa, soijaa ja seesaminsiemeniä. Hunaja ja soija ovat ehkä hieman kyseenalaisia -  ne eivät ole kuivatuotteita, mutta säilytän niitä kuivakaapissa eivätkä ne ole tuoretavaroita. Harmaalla alueella liikutaan, toivottavasti se ei johda diskaukseen. 

Näistä aineksista valmistui ensimmäinen ruokahaastereseptini eli seesamimarinoitua ankkaa sekä voissa ja valkoviinissä haudutettua purjoa.

Seesamiankka:

- 2 ankan rintafilettä
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl soijaa.

Litistä valkosipulit leveäteräisen lappeellaan olevan veitsen alla, jotta saat poistettua kuoret helposti. Pilko kuoritut kynnet pieneksi. Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset.

Tee ankan rintafileisiin rasvapuolelle ristikkäiset viillot. Viiltojen pitäisi ulottua aivan rasvakerroksen alapuolella olevaan lihaan saakka, tekemättä siihen kuitenkaan viiltoa. Näin marinadi pääsee parhaiten maustamaan lihan ilman, että liha kuivahtaisi paistaessa.

Laita ankan rintafileet ja marinadi pakastepussiin tai kulhoon pariksi tunniksi. Kääntele pussia/fileitä, jotta marinadi levittyy on tasaisesti. Ota fileet huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen paistamista.

Laita uuni lämpenemään 125 °C asteeseen. Paista fileet kuumalla pannulla ensin rasvapuoli alaspäin, kunnes se on paahtunut kullanruskeaksi. Paista vielä toiselta puolelta. Huomaa, että rasvapuoli vaatii hieman pidemmän ajan.

Paistamisen jälkeen kääri fileet yksittäin folioon ja laita uuniin 12-15 minuutiksi. (Tässä vaiheessa voit aloittaa purjon valmistuksen.) Anna fileiden levätä foliossaan vähintään 5 minuuttia ennen viipaloimista.

Haudutettu purjo:

- iso purjo (n. 200 g)
- 2 rkl voita
- loraus kuivaa valkoviiniä
- 2 rkl seesaminsiemeniä.

Halkaise purjo pituussuunnassa kahtia ja huuhtele se huolellisesti juoksevan veden alla. Kuivaa purjo ja pilko puolikkaiksi rinkuloiksi.

Laita voi kuumalle pannulle ja anna sen kuplia ennen kuin lisäät purjot sekaan. Lorauta lisäksi pieni tilkka valkoviiniä. Anna hautua/kuullottua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia aina välillä sekoitellen. Sekoita lopuksi purjon joukkoon seesaminsiemenet.

Asettele haudutettu purjo lautaselle alustaksi viipaloidulle ankan rintafileelle. Nauti kuivan valkoviinin kanssa.


maanantai 8. lokakuuta 2012

Coffee pinotage

Etelä-Afrikan viinikulttuuri ansaitsee erikseen ihan oman perusteellisen postauksensa, joten mainitsen nyt vain yhdestä paikallisesta viinitrendistä: coffee pinotagesta. Pinotage on rypälelaji, joka on risteytetty pinot noirista ja hermitagesta (eli cinsautista, kuten se vanhassa viinimaailmassa tunnetaan).

Coffee pinotage on erityinen pinotage-tyyli, jossa viinistä on löydettävissä voimakkaita kahvisia ja suklaisia aromeita - niin nenässä kuin suussa. Paikalliset ovat hullaantuneita niihin ja haluavat ylpeinä maistattaa niitä meille. Kuuluisin coffee pinotage on Diemersfontein Pinotage. Siinä kuvataan olevan tumman suklaan aromeja mintun ja kypsennettyjen luumujen vivahteella.
 
Voimakkaimmin suklaan ja kahvin aromit tulevat esille mielestäni, kun viiniä nautitaan jonkun suklaisen tai kahvinmakuisen ruoan kanssa. Sen ei välttämättä tarvitse olla jälkiruoka, vaan mieleeni tuli myös lammas perinteisellä kahvikastikkeella (ainakin vanhempieni pääsiäispöydässä perinteinen).

Tällä viikolla tulin ostaneeksi toista coffee pinotagea, Baristaa. Siinä suklaan ja kahvin aromit ovat omassa suussani hieman hennommat kuin Diemersfonteinissa, mutta viimeisimmästä Diemersfontein lasillisesta on jo aikaa, joten vertailu ei ole pätevä. Täytyypä vertailun vuoksi avata tuo viimeinen Diemersfontein viinikaapista lähiaikoina :)

Ei juuri näitä kyseisiä, mutta samantyylisiä löytyy myös Alkosta: Café Culture Pinotage ja Expresso Mokka Pinotage. Näistä en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta jos ilmiö kiinnostaa, suosittelen pistämään pystyyn pienimuotoiset chocolate & wine pairing -iltamat.

Lisää luettavaa coffee pinotagesta:
http://winethegap.com/coffee-pinotage-fashion-or-fad/

perjantai 5. lokakuuta 2012

Seesamikanaa ja kuullotettua purjoa

Kuva on hävettävän huono pimeässä räpsäisty, eikä siksi tee ruoalle oikeutta.
Inspiraatio tähän ruokaan lähti Ankerias Vipusen lokakuun ruokahaasteesta, jossa on teemana Master Chef-tyylisesti mystery box. Aivan täysin tämä ruokalaji ei täytä haasteen vaatimuksia, joten tällä ei osallistuta kilpailuun. Ruoka onnistui kuitenkin niin hyvin, että olisi sääli jättää se postaamatta.

Ainekset ovat hyvin yksinkertaiset, mutta toimivat loistavasti yhteen. Kannattaa kokeilla!

Seesamimarinoitu kana:

- 400 g kanaa (itse käytin luuttomia ja trimmattuja reisipaloja, mutta rintafileet sopivat myös)
- 2 rkl hunajaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl soijaa
- 2 rkl raastettua inkivääriä (EDIT. 5.10. inkivääri unohtui alkuperäisestä postauksesta, lisätty jälkikäteen).

Murskaa valkosipuli ja sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen. Laita marinadi ja paloiteltu kana esim. pakastepussiin. Kääntele pussia varmistaaksesi, että marinadi on levinnyt tasaisesti. Anna marinoitua 2 tuntia.

Levitä kanapalat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista kanoja grillivastusten alla 225 asteessa noin 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Aika riippuu kanapalojen koosta.

Kuullotettu purjo:

- 3 isoa purjoa
- reilu nokare voita
- 4 rkl seesaminsiemeniä.

Halkaise purjot pituussuunnassa puolittain ja huuhtele runsaan veden alla. Pilko purjot pieniksi suikaleiksi ja kuullota voissa noin 20 minuuttia. Aivan lopuksi lisää seeesaminsiemenet.

Asettele kanat lautaselle purjon päälle ja tarjoa.

Jos ja kun vaan löydän ankkaa täältä, lähtee sama resepti uudestaan kokeiluun ja mahdollisesti sitten myös kilpailuun.

torstai 4. lokakuuta 2012

DIY yrttiruukut

Spray paint studio. Taustalla laventeli ja orvokit.
Jokakeväinen innostus yrttien kasvattamiseen iski myös tänä vuonna - tällä kertaa syyskuussa. Etelä-Afrikassa siitepölykausi on juuri alkanut, puut ovat hiirenkorvalla ja puutarhakaupat täynnä toinen toistaan upeampia kukkia ja yrttejä. Pienelle ranskalaiselle parvekkeellemme ei kuitenkaan mahdu kuin muutama ruukku, joten kasvit tulee valita tarkasti harkiten.

Muutaman kukkaruukun lisäksi halusin laittaa useampia yrttejä. Nuukana expattina en kuitenkaan halunnut investoida kunnollisiin ruukkuihin, sillä ne tuskin matkaavat mukanamme. Niinpä säästin tyhjiä säilykepurkkeja, poistin niistä etiketit ja maalasin ne mattavalkoisella spraymaalilla. Lopputulos on tarpeeksi siisti, että purkkeja viitsii pitää esillä keittiön ikkunalaudalla.

Tähän mennessä olen laittanut ruohosipulia, sitruunamelissaa ja persiljaa (viime viikolla). Näistä vain ensimmäinen on toistaiseksi lähtenyt kasvamaan. Toivottavasti muut seuraavat perässä.

Ruohosipuli itää jo!

tiistai 2. lokakuuta 2012

Biltong

Ei kovin herkullisen näköistä, mutta ulkonäkö hämää.
Yksi Etelä-Afrikan kansallisherkuista on biltong eli kimpaleena kuivattu, mutta sisältä kosteaksi jätetty liha. Sitä myydään paloiteltuna pienissä snack-pusseissa aivan joka kaupassa, mutta laadukkaimmat biltongit saa lihakaupoista, joissa biltong on kuivattu myymälässä aivan omassa kuivauskaapissa. Saat itse valita mieluisan palan, jonka kauppias viipaloi paperipussiin. Viipaloitu biltong kannattaa syödä samana päivänä, muuten se kuivuu.

Jotkut ilmeisesti valmistavat biltonginsa itse, sillä olen nähnyt myytävän myös pienempiä kotikäyttöön tarkoitettuja kuivauskaappeja. Biltongia valmistetaan monenlaisesta erilaisesta lihasta. Omas suosikkini on springbok eli paikallinen peuran sukuinen loikkija (E-A:n rugbyjoukkueen pelaajia kutsutaan myös springbokeiksi).

Biltongia tarjotaan usein kylässä drinkkien kanssa naposteltavana sekä baareissa. Välillä sitä näkyy myös annosten raaka-aineena ravintoloissa. Myös biltongpitsaa olen nähnyt :)

Olen kuullut, että ulkomailla asuvat etelä-afrikkalaiset kaipaavat usein biltongia. Aivan kuten suomalaiset vievät ulkomailla asuville sukulaisille ja ystäville tuliaisina ruisleipää ja salmiakkia, etelä-afrikkalaiset vievät biltongia. Tullissa pitää silloin tosin jännätä, ettei joudu laukun tarkastukseen, sillä elintarvikkeiden vienti ja tuonti on kiellettyä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...